מוכרים לנו תותים

    יעל איבר | צילום: Sxc.hu No Comments on מוכרים לנו תותים
    23:38
    16.05.24
    אבי יעקב No Comments on מתארגנים לקראת חג השבועות? ב'מקס סטוק' תמצאו הכל

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    מה הקשר בין יובל ואורלי לבין הפינוק החלבי הטעים של ערב שבת, שאימא שלי הייתה מכינה. התשובה היא תותים. וליתר דיוק – שמנת עם תותים, זהו הקינוח שהיה טעים, מתוק וקשור מאוד לחורף. זוהי העונה לתהות על הפרי האדום, שלפעמים קצת נתקע לנו בשיניים – התות.

    למה קוראים לתות – תות?

    שמו המדעי של תות השדה הוא פראגריה (Fragaria), והגיע ככל הנראה מהשפה הפרסית שם כונה התות הקדום – תות פראנגי (Toot Farangi). המילה תות מופיעה כבר בתלמוד (תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף סז, עמוד ב, תוספתא, מסכת תרומות, פרק ד, סימן ה) ובארמית היא נהגית תותה. באנגלית ידוע שמו של התות (Strawberry) ויש הטוענים שהסיבה לקבלת שמו זה, היא בשל העובדה שנעשה שימוש בקש (straw) כמצע לגידול התות וכדי לרפד בו את משטח הגידול. יש הטוענים ששמו קשור למראה הפרי, גבעוליו העדינים של השלוחות שלו שדומים במראיהם לקש.

    התות משתייך למשפחת הצמחים הוורדיים. התות כולל כ-35 מינים שונים, חלקם מתורבתים, והידוע בהם הוא תות הגינה.

     

    תות הגינה (צילום: Sxc.hu)

    תות הגינה (צילום: Sxc.hu)

    כיצד מגדלים תותים?

    גידול תותים נחשב לגידול חקלאי מורכב יחסית. כחודשיים עוברים בין שתילה לתחילת עונת התות.
    ניתן לגדל תותים בשטח פתוח, במנהרות פלסטיק ובחממות – בקומה אחת ובמדורג, זאת בהתאם לסוג הקרקע ותנאי האקלים.
    עד שנות השישים, תות השדה היה גדל בשדה פתוח ולכן תנובתו הייתה בחודש מרץ.
    כיום בשל גידולו המוגן: מתחת למעטה פלסטי מוגן מגשם, קור, ברד ורוח. תנובתו של הפרי משכה ארוך יותר: מחודש דצמבר עד חודש יוני.

    תותים – זנים

    זני תותי השדה שאנו אוכלים בארץ מגיעים מקליפורניה. אבל ישנם גם זנים מסוימים שהם תוצרת פיתוח ישראלי, כחול לבן. על פיתוח הזנים הבאים: הדס, תמר, יעל, מלאך, תמיר, ברק, חירות הם פיתוחם של מכון וולקני.
    Fertiseeds פיתחו את הזנים: יובל ואורלי, ומשק יוסף אחראי על פיתוחם של הזנים: שקד ורותמי.
    וכמו כל פולניה טובה, שמעדיפה לתת את הדברים הטובים לאחרים, גם ישראל מייצאת חלק ניכר מהתותים המיוצרים בארץ והם מגיעים לשווקים באירופה. זנים מסוימים אף אושרו כזני פרמיום ברשתות מובילות כמרקס אנד ספנסר בבריטניה.

    ישנן מספר תכונות החשובות למגדלים בעת טיפוחו של זן חדש.
    חשוב להבין שקשה עד בלתי אפשרי לקבל זן מושלם שמכיל בתוכו את כל התכונות גם יחד:
    טעם – שבו יש איזון בין רמת הסוכר לחמיצות הפרי.
    צבע – אדום כהה, אדום, אדום-כתום
    צורה וגודל – צורת חרוט או לב
    עמידות הפרי – מפני מזיקים ומחלות, ואורך חיי הפרי על המדף.

     

    (צילום: Sxc.hu)

    (צילום: Sxc.hu)

     

    פריחת תות השדה היא לא תמיד משמחת

    תות השדה הוא טעים ומתוק, אך יש אנשים שמגיבים בתגובה אלרגית אל הפרי. התגובות האלרגיות מתבטאות בעיקר בפריחה עורית.

    ערכים תזונתיים

    תות השדה מהווה מקור טוב לוויטמין C, לוויטמין A ולוויטמינים מקבוצת B. הוא עשיר באשלגן, ברזל וסידן ודל בקלוריות: 26 קלוריות ל-100 גרם תות-שדה.

    על פי מחקר שנערך והופיע במגזין Huffington Post, נראה כי אכילת תותים באופן קבוע יכולה לעזור למנוע התקפי לב. המדענים שערכו את המחקר מצאו כי תוספת של 3 חופנים של תותים או אוכמניות בכל שבוע מפחיתה את הסיכון להתקפי לב אצל נשים ביותר מ-1/3 מהמקרים.
    תותים מכילים סוג מסוים של פלבנואידים שנראה כי בכוחם למנוע ולעזור לבעיית עורקים חסומים.

     

    (צילום: Sxc.hu)

    (צילום: Sxc.hu)

     

    מתכון למוס תות

    הכמות מספיקה ל- 6 מנות

     

    המצרכים (6 מנות):

    כ- 300 גרם תותים טריים
    335 מ"ל שמנת מתוקה
    1/3 כוס סוכר

    לקישוט:

    6 תותים בינוניים או 12 תותים קטנים
    100 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות

    אופן ההכנה:

    1. שוטפים את התותים ומסירים את העוקץ.
    2. מעבירים לבלנדר ומעבדים למחית. הכמות שמתקבלת צריכה להיות 2/3 כוס (אם חסר, יש להוסיף עוד תותים ולטחון עד לקבלת 2/3 כוס מחית).
    3. מקציפים את השמנת עם מחית התותים עד שהתערובת מתחילה להתעבות.
    4. מוסיפים את הסוכר בהדרגה, ומקציפים עד לקבלת קצפת נוקשה.
    5. מחלקים את הקצפת בכוסות מרטיני או כוסות הגשה אחרות ומניחים במקרר עד להגשה.

    אופן ההגשה:

    1. מקשטים כל כוס ב-2 תותים קטנים פרוסים למניפות, או בתותים מצופים בשוקולד.
    2. תותים מצופים בשוקולד: בקערה בינונית ממיסים את השוקולד מעל לסיר עם אדים.
    3. טובלים כל מחצית תות בשוקולד המומס.
    4. מניחים מעל תבנית מרופדת בנייר אפייה, עד שהשוקולד מתייצב ומתקשה.

     

    (צילום: Sxc.hu)

    (צילום: Sxc.hu)

     

    בתאבון!



    0 תגובות